Krasloten

Als je tegenwoordig een sigarettenzaak binnenstapt, is het mogelijk dat je de eigenaar niet direct achter de toonbank ziet staan, door de vele aanbiedingen voor het kopen van krasloten. Als je geluk hebt kun je hem nog net ontdekken als je door twee reclametorentjes door kunt kijken. Met felle kleuren en grote afgedrukte geldbedragen op de kolommen wordt je gelokt om toch maar enkele krasloten te kopen, en de indruk wordt gewekt, dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je het niet doet. Wanneer je kans hebt gezien om je pakje sigaretten of sigaren te bestellen, en de eigenaar van de sigarenzaak heeft kans gezien je dit aan te reiken, blijven de krasloten lokken. Je krijgt wisselgeld terug, en dat blijkt net voldoende voor een kraslot. Je moet dan wel heel sterk in de schoenen staan om aan de verleiding te kunnen weerstaan, en na een minuut heb je je eerste kraslot gekocht. Met spanning open je het envelopje en haalt er het kraslot uit. Met je nagel kras je enkele velden open, en ja hoor! Je hebt een prijs gewonnen. Niet veel, maar meer als het gekost heeft. De eigenaar knikt blij verrast, en betaald meteen de winst uit. Al is het niet veel, je hebt toch de euforie van het winnen van een prijs, en de volgende keer dat je sigaretten gaat kopen zal je zeker weer een gokje wagen.

Ontstaan van krasloten

kraslotenKrasloten hebben een relatief korte geschiedenis. De eerste loten werden in 1970 gebruikt, en waren toen niet meer dan een middel om een product of een winkel te promoten. Je kreeg de krasloten bij de aankoop van een bepaald product, of bij het bezoek aan een supermarkt. Ze werden dus slechts gebruikt voor reclame doeleinden. Een kraslot is een stukje karton, dat ondoorzichtig is, met aan een kant enkele veldjes, die bedekt zijn met een laagje zilverachtig materiaal. Onder dit materiaal zit dan meestal een cijfer of een symbool. De bedoeling is nu om dat laagje met de duim of met een munt weg te krassen, zodat het onderliggende cijfer of symbool zichtbaar wordt. Hebt u het juiste cijfer of symbool of de juiste combinatie hiervan, dan heeft u een prijs gewonnen, die dan meteen te innen is. Dat is dan ook meteen het grote voordeel van krasloten, je weet meteen of je een prijs gewonnen hebt, en hoeft de uitslag niet af te wachten, zoals dat bij de vele andere loterijen het geval is. Pas in 1987, werd de eerste aanbieder van krasloten geregistreerd die op commerciĆ«le basis krasloten ging verkopen, waar men geldprijzen mee kon verdienen. In de jaren 90 van de vorige eeuw werden de krasloten een ware rage. Iedereen sprak erover en deed er aan mee. Het kraslot was dan ook zeer laagdrempelig, want je kon ze voor weinig geld bijna overal kopen, in de tabakszaken, bij de kassa van de supermarkten, in de cafetaria’s en in de vele krantenkiosken in Nederland.

Online Krasloten

In onze tijd is het kopen van krasloten de normaalste zaak van de wereld. De hype is er een beetje af, maar de omzetten van de aanbieders zijn nog steeds groot genoeg om een bestaansrecht te hebben. Er zijn inmiddels alleen in Nederland al zo’n 400 miljoen krasloten verkocht, en de getallen wereldwijd lopen in de vele miljarden. Vanaf 2006 werden de eerste kraslot aanbieders actief op het internet. Online verkopen van krasloten, is dus een vrij jonge activiteit op het internet en in 2008 was er een ware explosie van kraslot aanbieders, die online hun loten aanboden. Om enkele grote namen te noemen, die tegenwoordig tot de favorieten behoren wat betreft online krasloten, kennen we Scratch2Cash, Hopa, Karamba en GoScratch. Maar er zijn er nog veel en veel meer te vinden op internet. Bijna elk online casino biedt deze krasloten aan aan de spelers, en er wordt gretig gebruik van gemaakt. Op dit moment zijn er ongeveer 20 kraslot aanbieders die zich puur op de Nederlandse markt richten. Deze aanbieders zijn bij de Nederlands talige spelers dan ook favoriet. In je eigen taal is het toch allemaal wat gemakkelijker, om te communiceren en bijvoorbeeld stortingen te doen ten behoeve van de aankoop van krasloten. Ook in geval van vragen, wordt je liever in het Nederlands aangesproken dan bijvoorbeeld in het Engels. Een tweede voordeel van Nederlands talige sites is de mogelijkheid om via Ideal, de betalingsmethode van de Nederlandse banken, te betalen voor je krasloten. Deze betaalmethode is zeer goed beveiligd, en je doet de stortingen in de bekende omgeving van je eigen bank.

Voor ieder wat wils

De verscheidenheid van krasloten op het internet is bijzonder groot. Er is voor elk wat wils te vinden, en de prijzen zijn relatief laag. Daar staat tegenover, dat de kosten voor de krasloten ook niet hoog zijn. Wat de krasloten interessant maken op internet zijn de vele jackpots, die worden gegeven. Hierin kunnen de te winnen prijzen per kraslot behoorlijk oplopen. Prijzen boven een miljoen zijn geen uitzondering. Om het je als speler nog interessanter te maken hebben de aanbieders van krasloten op het internet allen verschillende bonussen in het leven geroepen om je als speler te lokken naar hun site. Er zijn aanbieders die je als nieuwe speler meteen 5 euro speeltegoed gratis aanbieden, waar je dan meteen prijzen mee kunt winnen. Of er wordt 100 procent bonus geboden op je inleg, wat betekent dat jouw 10 euro inleg meteen wordt verhoogd tot 20 euro, wat een verdubbeling inhoud van je speeltegoed. Je kunt met dit gratis tegoed dan werkelijk spelen voor de prijzen, alleen worden de prijzen niet uitgekeerd, maar toegevoegd aan je speeltegoed. Pas wanneer je zelf het bedrag van je bonus hebt ingelegd, kun je beschikken over je tegoed, en zou je het op je bankrekening kunnen laten bijschrijven. Iedere speler begrijpt deze regel natuurlijk, omdat je anders een grote prijs zou kunnen winnen, en er meteen mee op zou kunnen houden zonder dat het jou iets heeft gekost. De aanbieders van krasloten zijn toch ondernemers die niet zonder winst zouden kunnen draaien.